Swallow – Jaguars föregångare

Historien om bilmärket Jaguar börjar med historien om två vänner i den engelska badorten Blackpool, som båda hette William och som både delade en passion för motorcyklar.

4 september 1922 grundade William Walmsley och William Lyons företaget Swallow Sidecar Company, som tillverkade sidovagnar till motorcyklar. Fyra år senare började de även tillverka karosser till bilar, och företagets namn ändrades då till Swallow Sidecar and Coachbuilding Company. Den första bilmodellen som fick en ny kaross var den billiga och populära brittiskbyggda Austin 7. Resultatet fick namnet Austin Seven Swallow, som blev mycket populär tack vare sin läckra design – på kylaren satt t.ex. en stiliserad svala – som gjorde att den såg betydligt dyrare ut än den var. Under den ekonomiska nedgången var detta ett mycket framgångsrikt koncept. Nästa modell utgick också från ett Austin-chassi, och fick namnet Austin 7 Swallow Saloon. Efter att ha byggt två bilmodeller kändes det inte relevant att ha kvar ordet ”sidecar” i företagsnamnet, och detta försvann 1927.

En separat biltillverkare

Utvecklingen av nya karrosser på befintliga chassin fortsatte, och 1929 presenterades tre modeller på chassin från Standard, Swift och Fiat. Man kände även att det var dags att utveckla en helt egen bil, och beställde ett specialchassi från Standard. På den brittiska motorutställningen 1931 presenterades modellerna S.S. 1 och S.S. II. Fyra år senare avknoppades det renodlade bilföretaget S.S. Cars Ltd under Lyons ledning. Walmsley valde då att lämna företaget.  Tillverkningen av sidovagnar fortsatte i ett separat företag, Swallow Coachbuilding.

Att ha ett företag som hette S.S. var inte något problem fram till andra världskriget. Men därefter fick namnet en ganska obehaglig klang. 1945 bytte företaget därför namn till Jaguar Cars Ltd. Detta namn var inte taget ur luften. Samtliga av S.S:s modeller sedan 1936 hade haft detta namn, i kombination med en siffra. Den första var Jaguar SS100, vars namn kom sig av att den kunde komma upp i mer än 100 engelska miles i timmen, en anmärkningsvärd siffra vid denna tid.