Glöm inte vinterdäcken

Vi går mot mörkare och kallare tider. Det innebär att du bör börja fundera på det kommande väglaget. Hur säkra vinterdäck har du till din bil?

En Jaguar ska inte framföras på svenska vintervägar, men med största sannolikhet har du, om du äger en ”Jagga”, även en annan bil. Säkerheten är viktig på svenska vintervägar, och därför krävs det bra däck som är anpassade till vinterväglag.

Läs mer om vinterdäck hos Däck 365. Transportstyrelsen har också bra information på sin sajt. Där kan man bl.a. lära sig att:

  • Vinterdäck ska vara märkta med bokstäverna M och S, eller med orden ”mud” och ”snow”.
  • Vinterdäck ska användas mellan 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag. Vinterväglag är det om är is, snö, snömodd eller frost på någon del av vägen. Vid tveksamhet är det polisen på platsen som avgör om det råder vinterväglag.
  • Det är tillåtet att använda dubbdäck, som är den ena typen av vinterdäck, från 1 oktober till 15 april. Vinterdäck får också användas vid andra tillfällen, om det är eller befaras bli vinterväglag.
  • En släpvagn som är kopplad till en personbil eller lätt lastbil med dubbdäck måste också ha dubbdäck. Detta gäller även om fordonet som drar är undantaget från kravet på dubbdäck.
  • Tunga fordon måste ha dubbdäcken på samma axel.

Inte vinterdäck på sommarenVinterdäck med dubbar

Vissa förare resonerar som så, att det är för jobbigt att byta mellan sommar- och vinterdäck. Därför kör de med odubbade vinterdäck året runt. I Skaraborg är den siffran så hög som tio procent, skriver Svenska Dagbladet. I däckrazzior som har genomförts i Skåne har så många som en fjärdedel av bilarna haft vinterdäck, enligt Norra Skåne.

I Västerbotten, däremot, är det två procent som behåller vinterdäcken på året runt. Gummiblandningen i vinterdäck är anpassad för vinterväglag, och fungerar sämre på sommaren.

Lika viktigt som att använda däck anpassade för väglaget är att ha tillräckligt mönsterdjup. Djupets i däckets huvudmönster ska vara minst 1,6 mm, men det krävs minst 3 mm för att däcken ska ge bra friktion på fuktig vägbana. Det är viktigt att kontrollera mönsterdjupet regelbundet, för om man inte känner till det kan man inte anpassa körningen, och utsätter sig därmed för större risker.