Från hobby till drömjobb

Många hobbys föds redan i barnaåren och börjar ofta som en lek: grävskopan i sandlådan utvecklas till ett intresse för transport eller arkeologi, dockleken för barnomsorg eller mode och byggklossarna för konstruktioner och arkitektur. Eftersom en stor del av livet består av arbete är det därför idealiskt att få jobba med sin hobby och det finns utbildningar som kan leda till just det.

Många killar och tjejer älskar att resa, att umgås med människor och att köra olika fordon och i det fallet kan en truckutbildning vara det perfekta yrket. Som fordonsintresserad innebär arbetet att du får köra massor och det finns många olika industrier som har enorma lagerlokaler och fabriker att jobba i. Det handlar dock inte enbart om att lasta på och av utan även att organisera väl, att kommunicera med människor och lära sig om olika typer av varor. Eftersom e-handeln ständigt växer finns det många jobbmöjligheter, både i Sverige och utomlands, och man kan dessutom hitta extrajobb att dryga ut kassan med.

Det goda livet

Är du intresserad av fordon och att köra finns det även andra yrken som innebär att du förenar jobb och hobby och marknaden skriker efter chaufförer just nu. Runtom i landet satsas det på transportutbildningar till bussar, taxitjänster och privata transportföretag. Ett av de mest exklusiva chaufförsyrkena är limousinförare där din uppgift är att transportera människor mellan olika platser, till exempel från en flygplats till ett hotell, från ett hem till en nattklubb eller mellan olika företag. Här ställs det vidare krav utöver själva transporten, vilka inkluderar:

  • Limousinförare är alltid uniformsklädda och det är viktigt att du är fullt presentabel i alla lägen. Hel och ren är en självklarhet, men också att du inte luktar cigarettrök eller för mycket parfym.
  • Att vara artig är ett måste i alla serviceyrken, men som limosinförare måste du också vara noga med att hålla upp dörrar, att titulera rätt och att alltid ha en god kroppshållning.
  • Många av limousinföretagens klienter är så kallade VIP-gäster och som chaufför råder tystnadsplikt. Det man ser eller hör får inte vidarebefordras och passagerarna förväntar sig att du skyddar både deras identitet och privatliv.

Jobb ”On the road”

För den som älskar fordon och resor är lastbilschaufför en annan lyckträff. För att kunna bli det krävs bland annat att du antingen har ett C-körkort för en tung lastbil med ett lätt släp, eller ett CE-körkort för ett eller flera släp. Regeringen har nyligen gjort det lättare att ta lastbilskörkort genom att reducera de obligatoriska timmarna för både teori och körning. Eftersom många transportjobb sker utanför rikets gränser så brukar företagen kräva att föraren kan engelska. Det finns ett stort behov av lastbilschaufförer idag och alltfler tjejer utbildar sig till yrket under de senaste åren. Som lastbilschaufför blir du vägarnas kapten och du kommer att spendera många timmar på egen hand. Trots att chaufförer brukar hålla kontakt med varandra och mötas på olika vägstationer så är det ett ganska ensamt yrke, samtidigt som det ger stor frihet och möjligheter att se världen.

Starta eget

Ett annat sätt att göra sin hobby till ett jobb är att starta ett eget företag. I Sverige finns det många utbildningar och kurser i hur man går till väga, vilka licenser som krävs och vad lagen säger om säkerhet – och man kan ta mycket fördelaktiga lån för att komma dit man vill. Från sandlåda till egen grävskopa; det är ingen dålig karriär!