Att tänka på inför husvagnssemestern

Innan du åker iväg på husvagnssemester behöver du förbereda ett antal saker för att semestern ska flyta på så bra som möjligt: färdplan, öppna campingar, att utrustningen är i rätt skick och ordning samt att du har koll på dragvikt och tjänstevikt på fordon och släp.

Att åka på husvagnssemester kan vara den ultimata familjeupplevelsen, men det kan även bli ett äventyr som familjen helst vill glömma. För att göra det till ett minnesvärt äventyr, glöm inte att packa ner det goda humöret, mobilladdare och kartor. Sedan är det bara att se fram emot spännande upplevelser och en grillad köttbit bland myggen på en trevlig camping.

husvagnar på campingplatsFörberedelser

Sätt er ner och planera rutten. Vad är det ni vill göra, se och uppleva? Vart vill ni åka? Planera in stopp med lagom mellanrum så att dagsetapperna inte blir allt för långa. Det kan vara jobbigt att åka väldigt långt med tre barn i baksätet. Ett annat sätt är att åka en längre bit för att sedan stanna på ett och samma ställe i flera dagar. Tidningen Amelia tipsar om de bästa campingarna för barnfamiljer som vill ha upplevelser på semestern. När rutten är bestämd är det dags att boka plats på campingarna om det är högsäsong. Att komma fram till en camping för att upptäcka att den är fullbelagd är inget roligt, men med planering undviker du det. Se också till att all utrustning är i bra skick, vattendunkar och gasoltuber, drag och dragkrok ska också vara i ordning och felfria.

Har du inte någon dragkrok till din bil kan du låta montera en. Du hittar rätt dragkrok till rätt bilmodell hos Dragkrok365 och du får även livstids garanti på dragkroken. Det är bra med drag på bilen, vare sig du vill ge dig ut på husvagnssemester eller om du vill kunna koppla ett vanligt litet släp för att lämna skräp och trädgårdsavfall på tippen. Släp och husvagnar finns i alla storlekar och viktklasser, så oavsett storlek på bil finns det alltid något du får dra med även en liten bil. En bra dragkrok är en investering som gör bilen mer allsidig. Är du lite osäker på hur mycket du får lov att dra med din bil kan du gå in på släpvagnskalkylatorn hos Transportstyrelsen och få hjälp.

husvagn på motorvägKör säkert

Det är alltid en risk att befinna sig på vägarna i semestertider, men du kan med enkla knep minimera riskerna så gott du kan.
Ett tips för säker körning med husvagnsekipage är att du först kör in dig på hemmaplan och är bekant med hur det känns med vagnen där bak, hur du svänger och backar.
Tänk också på följande:

  • Bra planering är a och o.
  • Kör aldrig om du är trött och stressad. Ta pauser, fika eller vila.
  • Tänk på husvagnens tyngdpunkt, packa tungt längst ner och se till att lasten inte kan kastas omkring. Tyngdpunkten ska vara så låg som möjligt.
  • Anpassa hastigheten efter rådande trafik, väglag, väder och vind.

Med bra planering, gott om tid och ett glatt humör kommer semestern bli underbar. Njut och ha trevligt! Och du, glöm inte grillen! Inget smakar bättre än en grillad köttbit och lite potatissallad på en trevlig camping.